Эмэнд тэсвэртэй халдварын улмаас дэлхий даяар жилд 700,000 хүн нас барж байна. Үүний эсрэг үр дүнтэй арга хэмжээ авахгүй тохиолдолд 2050 он гэхэд дээрх тоо 10 сая хүртэл өснө гэдгийг Дэлхийн Эрүүл Мэндийн Байгууллага (ДЭМБ)-аас мэдээллээ.
Хүнсний дэлгүүрт борлуулагдаж буй махнуудын 40%-иас нь олон эмэнд тэсвэртэй E.coli бактери илэрчээ.
Олон эмэнд тэсвэртэй бактери нь хоолоор дамжин амьтнаас хүнд халдварлах боломжтой. Энэ хүрээнд Испани улсын супермаркетуудад зарагдаж буй 100 махан бүтээгдэхүүн (тахиа, үхэр, гахай, цацагт хяруулын мах)-д олон эмэнд тэсвэртэй бактериуд болон K.pneumoniae, E.coli (үжил, шээс дамжуулах замын халдвар зэрэг эмэнд тэсвэртэй халдвар үүсгэгч) зэргийг тодорхойлох судалгааг явуулсан юм.
Эдгээр махан бүтээгдэхүүнүүдийн 49%-д нь олон эмэнд тэсвэртэй бактери болон эмгэг төрүүлэгч илэрсэн бол судалгаанд хамруулсан махан бүтээгдэхүүний 40%-иас нь эмэнд тэсвэртэй E.coli бактери илэрчээ. E.coli нь ESBLs гэх пенициллин, цефалоспорин, aztreonam зэрэг антибиотикт тэсвэртэй болгох энзим нийлэгжүүлдэг аж.
Энэхүү судалгаа нь хүнсний дэлгүүрт борлуулагдаж буй махан бүтээгдэхүүнд агуулагдах антибиотикт тэсвэртэй бактерийн эрсдэлийг бууруулах, хяналт тавих зэрэг нь чухал шаардлагатай болохыг харуулжээ.
Эх сурвалж: Science Direct
Цагийн хуваарь: Даваа-Бямба
Мэдээллийн ажилтан 7575-0400
БЗД. 7-р хороо, Зүүн 4 зам Рехамед Гялс Эмнэлэг
